Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 maj, 2010 - 16:05Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Alfågelbestånden minskade med 80 %

Alfågelbestånden i Östersjön har under de senaste två decennierna minskat med hela 80 procent. Det visar de fågelräkningar som har gjorts av högskolan på Gotland i samarbete med forskare runt om Östersjön. Också två andra arter har gått kännbart tillbaka, nämligen ejder och svärta. Gemensamt för alla tre fågelarterna är att de i stor utsträckning lever på musslor. Tillgången på blåmusslor i Östersjön har inte minskat utan tvärtom ökat till följd av övergödningen. Däremot säger professorn i ekologi Kjell Larsson att näringsinnehållet i musslorna har försämrats, speciellt i södra Östersjön där fåglarna övervintrar. Den vårjakt på alfågel som bedrivs på Åland ser Kjell Larsson inte som något hot mot fågelbeståndet idag. -Det dör många gånger fler fåglar varje vinter i illegala oljeutsläpp, men fortsätter minskningen kanske man måste tänka om i framtiden, säger han,

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »