Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 november, 2017 - 13:36
  • Det finns ett behov av investeringar inom äldreomsorgen i Vårdö men de behöver utredas närmare och därför görs de inte nästa år. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Ida Jansson.

Äldreomsorgsinvesteringar får vänta i Vårdö

Kommunstyrelsens budgetförslag för Vårdö visar ett underskott på 198.000 euro. Före avskrivningar är underskottet 31.000 euro.

Kommundirektör Andreas Johansson säger att underskottet beror på att Vårdö förlorar ungefär 100.000 euro i minskade landskapsandelar nästa år.
- Hade vi inte förlorat de pengarna hade vi kunnat sänka skatten, säger han.

På det stora hela tycker Johansson att den ekonomiska situationen på Vårdö är bra, skatteintäkterna ökar och redan 2019 när det nya landskapsandelssystemet är inne på sitt andra år borde kommunen kunna visa ett plusresultat igen.

Få investeringar

Inga stora investeringar planeras i Vårdö nästa år, endast 27.500 euro avsätts för att bygga ut branddepån. Omsorgsnämnden hade äskat om 255.000 euro för en ny gårdsplan och för att renovera lägenheter, uteplatser och ramper vid äldreboendet Strömsgården samt för en ny servicebil, men kommunstyrelsen föreslår att de investeringarna flyttas fram till 2019 så att man kan utreda dem närmare.

Den 14 december ska kommunfullmäktige klubba budgeten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »