Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 september, 2022 - 11:16Uppdaterad: onsdag, 14 september, 2022 - 12:21
  • Liz Karlsson, projketledare för Äldis. Foto: Josefina Jansson

Äldis läggs ner vid årsskiftet

Vid årsskiftet läggs tjänsten Äldreomsorg på distans, i folkmun kallad Äldis, ner.

Tjänsten har bland annat erbjudit videosamtal med äldre som bor hemma ute i kommunerna men det har också handlat om att erbjuda välfärdsteknik till äldre för att underlätta deras vardagsliv.

Liz Karlsson är projektansvarig för Äldis, och hon säger att nattkameror och gps-larm är olika exempel på teknik som testats inom ramen för Äldis. Nu hoppas hon att utvecklingen fortsätter trots att Äldis läggs ner.
- Man behöver se syftet med tekniken. Invånarna får leva mer självständigt, bibehålla sin integritet, de kan fortsätta bo hemma och det lösgör personal som kan vårda de som behöver vård, säger Liz Karlsson.

Hon säger också att Åland ligger efter när det gäller införandet av välfärdsteknik.
- Någon väg måste vi hitta, vår omvärld är långt före oss och har utvecklat det här. Vi kan inte längre stå och säga att vi behöver det men inte utveckla det, det måste komma till en vändning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »