Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 december, 2022 - 10:53Uppdaterad: tisdag, 13 december, 2022 - 16:08

Ålcom lanserar 5G kommersiellt

Ålcom lanserar nu 5G kommersiellt på Åland med start den 14 december 2022.

Inledningsvis erhålls 5G-täckning i centrala Mariehamn. Under våren 2023 byggs nätet ut så att det täcker hela Mariehamn, stora delar av Jomala och Godby. Under 2025 förväntas merparten av Åland ha 5G-täckning.

- Vi ser 5G som en viktig del av att digitalisera Åland. Med 5G öppnas möjligheter för nya applikationer och användningsområden. Ett högkvalitativt nät ger Åland möjlighet att både använda och utveckla framtidens tjänster. Som den lokala operatören tycker vi det är viktigt att alla på Åland kan ta del av dessa nya möjligheter och vi har därför beslutat att alla våra kunder med EU-abonnemang får 5G utan extra kostnad, skriver vd Tom Bengtsson i ett pressmeddelande.

Samtidigt fortsätter moderniseringen av 4G-nätet med avsikt att öka både täckning och kapacitet i näten. Moderniseringen görs för att motsvara ökande behov av datakapacitet på utvalda platser. Avvecklingen av 2G-nätet påbörjas under 2023 och sker successivt och beräknas pågå under två till tre år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »