Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 mars, 2018 - 10:48Uppdaterad: fredag, 16 mars, 2018 - 16:01
  • Styrelseordförande Clas Öfverström är inte nöjd med resultatet i en personalundersökning. Arkivfoto: Tomas Tornefjell

Alarmerande personalenkät i omsorgsförbundet

Resultatet av personalbarometerenkäten som besvarats av 107 anställda inom Ålands omsorgsförbund oroar styrelseordförande Clas Öfverström. Den oklara ledningen är en av orsakerna till sjukfrånvaron hos personalen.

-Resultatet är alamerande. Ledningen av omsorgsförbundet är oroande och det här har pågått i många år, säger Clas Öfverström.

Enkäten gjordes under senhösten 2017 och början av 2018. Det är en uppföljning på en undersökning som gjordes 2016.

-Tyvärr så visade den här undersökningen att vissa saker blivit sämre sedan den förra enkäten. Jag är definitivt inte nöjd med det här resultatet. Den 28 mars ska styrelsen träffas igen.

-Omsorgsdirektören får i uppdrag att göra en åtgärdsplanering med förbättringsförslag och det ska gälla omedelbara åtgärder och rekommendationer på längre sikt. Arbetet och diskussionen om detta fortsätter, säger Clas Öfverström.

Tittar ni på att göra något åt ledningen när det här har pågått i flera år?

-Säg som så att det är det som vi diskuterar just nu.

 Undersökningen som är gjord av Cityläkarna visar på brister i den psykosociala arbetsmiljön gällande ledning, mål, arbetsformer, relationer kontroll och trivsel.

Flera som svarat på enkäten menar det är ständig tidspress och delvis alltför stor arbetsbörda, många chefsbyten som leder till otrygghet, stress och frustration som beror på arbetet och stora organisationsförändringar.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »