Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 november, 2017 - 06:00Uppdaterad: onsdag, 29 november, 2017 - 09:33
  • Den finlandssvenska kampanjen kallar sig #dammenbrister. Bilden är gjord av Lina Raunio.
  • Åländska Ida Kronholm är en av initiativtagarna till uppropet #dammenbrister. Arkivfoto: Eva Nyberg.

Ålänningar talar ut i finlandssvensk metoo-kampanj

Tafsande, sexuella antydningar och våldtäkter från vänner, bekanta och släktingar. I morse offentliggjordes uppropet #dammenbrister med över 800 vittnesmål och 6111 namnunderskrifter från finlandssvenska och åländska kvinnor.

Dammenbrister är ett metoo-upprop , där metoo står för en uppslutning mot sexövergrepp och -trakasserier mot kvinnor. Flera ålänningar finns med i berättelserna och i underskrifterna.

- Vi har sett en fantastisk uppslutning kring detta i Sverige inom olika branscher och den formen av social enhet finns också i vår språkliga minoritet i Finland. Vi ville se om det finns en uppslutning bakom det här och det gjorde det uppenbarligen, säger åländska Ida Kronholm som är en av intiativtagarna.

I uppropet kräver man åtgärder för att skydda kvinnor.

- Vi ska uppfostra män att inte använda våld och det måste bli lättare för kvinnor att anmäla och man måste vara säker på att bli trodd, säger Ida Kronholm.

I dag publiceras 55 vittnesmål av över 800 från #dammenbrister på nätet på sidan astra.fi/dammenbrister.

Hör mer om det här i Gomorron med start ungefär 07.15 och i Åland i dag i eftermiddag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »