Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 november, 2023 - 14:13Uppdaterad: torsdag, 16 november, 2023 - 17:34

Ålänningar hjälper Finland att bevaka östgränsen som stängs natten till fredag

Personal från åländska gränsbevakningen ska stöda gränsövervakningen vid ryska gränsen då Finland nu stänger fyra gränsövergångar vid gränsen mot öst. Stängningen sker enligt statsrådets beslut från natten mellan torsdag och fredag.

Kim Westman som är stationschef för gränsbevakningen på Åland berättar för Ålands Radio att de har fått förberedande uppgifter om gränsstängningen och att personal från Åland nu ska stöda gränsbevakningssektioner längs östgränsen.
Westman förklarar att Åland på samma sätt fick stöd med personalresurser från andra sektioner under pandemin.
– Vi kommer troligen ha människor härifrån längs ryska gränsen så länge den här situationen pågår, säger Kim Westman.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) och inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) informerade om beslutet om gränsstängningen på en presskonferens på torsdagseftermiddagen. Orsaken till beslutet är att allt fler asylsökande med ofullständiga handlingar har anlänt till Finland via östgränsen under den senaste tiden. Den här ökningen uppfattas vara organiserad.

Det är gränsstationerna Imatra, Niirala, Nuijamaa och Vaalimaa som stängs medan Salla och Vartius fortsättningsvis kommer att ta emot asylansökningar. Beslutet är i kraft till och med den 18 februari nästa år.

Tillägg klockan 17.00:

Vid 17-tiden på torsdagen skriver Kim Westman till Ålands Radio att situationen ändrar snabbt och att nya besked gör gällande att åländska gränsbevakare inte omedelbart blir tvungna att delta vid ryska gränsen men skall ha beredskap och plan för att göra det.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »