Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 mars, 2024 - 20:30Uppdaterad: onsdag, 27 mars, 2024 - 20:30

Ålänningar dåliga på att vaccinera mot vattkoppor

Åland ligger i botten när det gäller vaccinationstäckning mot vattkoppor. Det här visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Mot övriga sjukdomar är 94-98 procent av de åländska barnen vaccinerade. 

Vaccinationstäckning mot vattkoppor är drygt 76 procent av de barn som är födda 2021. Bara Österbottens välfärdsområde har lägre med 75 procent. Riksgenomsnittet är knappt 87 procent. 

– Vi har ingen direkt förklaring till varför det är så låg vaccinationstäckning mot vattkoppor och dessutom har vi sett en fallande trend på den andra dosen av MPR-vaccin, säger Anna-Maria Sjölund, barnläkare och överläkare för primärvården. 

Det kan finnas ett tapp i överföringen av statistiken från ÅHS till THL, vilket utreds av landskapsläkaren Knut Lönnroth och ÅHS. 

– Vi har funderat på detta ett tag, men har ingen direkt förklaring ännu. Vi har uppfattningen att siffrorna är lite bättre än vad statistiken visar, säger Anna-Maria Sjölund. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »