Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 februari, 2021 - 17:22Uppdaterad: onsdag, 24 februari, 2021 - 08:18
  • Med i bevisningen finns bland annat en kniv. Bilden är arrangerad. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Ålänning åtalad för förberedelse till mord på ”Kapten Klänning”

En åländsk 50-årig man står åtalad i Stockholms tingsrätt för förberedelse till mord på den våldtäktsdömde tidigare polischefen Göran Lindberg, kallad Kapten Klänning.

Det skriver Dagens Nyheter.

Enligt åtalet ska mannen ha åkt till Sverige med planen att hitta Göran Lindbergs hästgård. Den åländska mannen hade också sammanställt en lista på sexbrottsdömda svenskar som han avsåg leta upp.

Mannen hittade aldrig hästgården och påträffade aldrig Göran Lindberg. Istället kontaktade han den psykiatriska avdelningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

I bevisningen finns en kniv och en strumpa med en tyngd i och man ser att han sökt på nätet på ”döda med kniv”. En läkare vid sjukhuset slog larm, men mannen förnekar mordplanerna.
Han har bland annat sagt att han skulle göra en brottsprovokation med hjälp av nakenbilder på unga flickor. Bilderna på unga flickor som hittades i mannens dator, ledde till att han även åtalas för barnpornografibrott.

Mannen har lidit av depression och psykosliknande tillstånd tidigare och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Dom väntas falla i slutet av mars, skriver Dagens Nyheter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »