Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 november, 2021 - 07:16Uppdaterad: torsdag, 11 november, 2021 - 09:32
  • Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP)

Ålandsministern: Åland borde få bestämma om reserestriktioner

Ålandsminister, tillika justitieminister, Anna-Maja Henriksson (SFP) säger i en intervju med Helsingin Sanomat att Åland borde få besluta om sina egna reserestriktioner.

-Det vore klokt. Självstyrelsen kan bättre överblicka situationen, men om den frågan är vi ännu inte eniga i regeringen. Det skulle vara möjligt att lagstifta att Åland är ett gränsområde som kan beviljas undantag från resereglerna, säger hon till tidningen.

Anna-Maja Henriksson konstaterar att gränsfrågorna har varit svåra särskilt för Åland och enligt henne har Ålands förtroende för riksregeringen försvagats avsevärt. Samtidigt har rösterna för ett starkare självstyre blivit högre och hon beklagar att förnyelsen av självstyrelselagen har dragit ut på tiden.

-Det är ledsamt att se hur dålig den allmänna kunskapen bland finländarna är om Ålands självstyre, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »