Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 maj, 2023 - 11:34Uppdaterad: tisdag, 23 maj, 2023 - 15:22
  • Landskapsarkivarie Åke Söderlund och kulturminister Annika Hambrudd.

Åländskt rederiarkiv på UNESCOs världsminneslista: ”Det här är fantastiskt”

Åland har fått sitt första världsarv – Gustaf Eriksons rederiarkiv har upptagits i UNESCO:s världsminnesregister.

– Det här är fantastiskt, det är jättestort och det är ett erkännande av arkivets världsomfattande värde och betydelse. Jag är oerhört glad och stolt, säger kulturminister Annika Hambrudd.

Rederiaktiebolaget Gustaf Eriksons arkiv 1913–1949 finns alltså nu med i samma världsminnesregister som bland annat Gutenbergbibeln, den franska förklaringen av de mänskliga rättigheterna och Isaac Newtons manuskript.

Landskapsarkivarie Åke Söderlund säger att rederiaktiebolaget Gustaf Erikson som fenomen är oerhört intressant.

– Man lade Åland på såväl världskartan som på sjökortet med den här verksamheten som hade oerhört betydelse för Åland, omkringliggande regioner och för världshandeln.

Arbetet med att arkivet skulle bli ett världsminne inleddes redan 2014 då Åke Söderlund utsågs till medlem i Finlands nationella kommitté för världsminnen.

– Det här är en av de största sakerna jag kommer att uppleva under mitt liv, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »