Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 oktober, 2016 - 14:42Uppdaterad: fredag, 14 oktober, 2016 - 14:46
  • Minister Camilla Gunell tror det finns behov av Ålandskomposten trots biogasanläggning vid Chipsen. Foto: Cecilia Ekströmer.

Ålandskomposten behövs även efter biogasanläggning

Även om det byggs en biogasanläggning vid chipsfabriken i Haraldsby så kommer det finnas ett behov av att Ålandskomposten i Gunnarsby fortsätter sin verksamhet.

Det tror närings- och miljöminister Camilla Gunell, socialdemokrat. Bengt Karlsson som driver Ålandskomposten sade i går till Ålands Radio att han är tveksam till att göra den validering som landskapsregeringen kräver, eftersom han inte vet vad som händer med hans verksamhet om en biogasanläggning byggs.
- Jag förstår att han måste fundera på vad han ska göra. Vi avvaktar också att Orkla tar beslut om biogasanläggningen, de har lovat göra det före årsskiftet, säger Camilla Gunell.
Valideringen av Ålandskomposten, alltså utvärderingen av hur väl den nuvarande komposteringsprocessen fungerar när det gäller bearbetningen av slaktavfall, kostar enligt Bengt Karlsson upp mot 100.000 euro. Landskapsregeringen är inte villig att ta på sig en del av den kostnaden, enligt Camilla Gunell.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »