Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 juli, 2024 - 06:02Uppdaterad: onsdag, 31 juli, 2024 - 10:23

Åländska vägar får nya vägmärken efter ny förordning

Enligt en ny vägmärkesförordning ska Åland få nya vägmärken från och med den 1 september, det säger Elin Roselius, byråchef på vägnätsbyrån. 

Elin Roselius menar att de främsta förändringarna beror på att vissa vägmärken inte används längre och därför kan tas ur systemen. Men det finns även vägmärken som behöver anpassas till hur trafiken används idag. Även en standardisering av vägmärkens namn ska genomföras för att Åland ska ha samma benämningar som i Sverige och Finland. 

Medan vissa skyltar ändrar stilistiskt uttryck säger Elin Roselius att det inte lär vara märkbart för trafikanten. De förändringar som däremot är märkbara är de helt nya märkena. 

Projektet bedöms sträcka sig till 2035, men Elin Roselius menar att de gamla skyltarna kommer bytas ut i den mån som är nödvändigt. För att spara pengar och resurser väljer man att endast sätta upp det nya vägmärket ifall det nuvarande märken ändå behöver bytas ut. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »