Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 december, 2023 - 06:25Uppdaterad: torsdag, 7 december, 2023 - 09:56
  • Edit Virta, Helmi Matar, Kasper Dreyer och Viking Karlman är med i luciagruppen i Strandnäs. Foto: Maria Broberg
  • Strandnäs skolas luciagrupp övar under ledning av Philip Björkqvist. Foto: Maria Broberg

Åländska skolor lottar fram sin lucia – men hon ska helst vara tjej

Lucia närmar sig med stormsteg och snart har alla Ålands grundskolor bestämt vem som ska bli deras lucia. Svenska Yles enkät som gått ut till samtliga svenskspråkiga skolor i landet visar att man håller hårt på luciatraditionerna i landet, men Åland skiljer sig på en punkt – det är vanligare att lucia lottas fram här, än i resten av landet.

I de allra flesta åländska skolor får ändå bara tjejerna vara lucia – medan man till exempel i huvudstadsregionens skolor långt gått in för att alla, oavsett kön, kan vara lucia.  
– Jag tycker att traditioner måste man försöka hålla som traditioner, säger Karsten Steiner, musiklärare på Godby högstadieskola.  

Godby högstadieskola är också den enda åländska skolan där lucia väljs genom omröstning. 

Eleverna i årskurs åtta på Strandnäs skola, som ska lotta fram en tjej som sin lucia, tränar nu för fullt in i det sista. Musiklärare Philip Björkqvist tror inte att en manlig lucia skulle bidra till jämställdhet. 
– Skulle vi tillåta killar att bli lucia så är min gissning att vi också skulle ha en manlig lucia och är det då för att han är mest lämpad eller för att han är man, frågar sig Björkqvist.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »