Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 juni, 2021 - 17:10Uppdaterad: torsdag, 24 juni, 2021 - 17:32
  • Förvaltningschef John Eriksson. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Ålandsfrågor oklara i klubbad vårdreform

Riksdagen godkände i går vårdreformen, alltså lagstiftningen om inrättande av välfärdsområden och om en reform av ordnandet av social- och hälsovården samt räddningsväsendet.

Förvaltningschefen John Eriksson säger att landskapsregeringen ser vissa problem med reformen.
- Det vi främst har reagerat på är att i och med att de här förslagen antagits så sänker man de åländska kommunernas andel av samfundsbeskattningen ganska väsentligt. På Åland kommer ju kommunerna eller Kommunernas socialtjänst (KST) fortsättningsvis ha kvar uppgifterna som man har hanterat och som faller inom rikets lagstiftningsbehörighet, säger John Eriksson.

Landskapsregering gav, innan lagen klubbades, utlåtanden till bland annat riksdagens lagutskott och social- och hälsovårdsutskott. John Eriksson säger att man då påpekade att det saknades stöd i själstyrelselagen för hanteringen och finansieringen av de kommunala uppgifterna.
- Vi hade hoppats att man skulle ha löst det här före man gick vidare, säger han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »