Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 november, 2021 - 09:04Uppdaterad: fredag, 26 november, 2021 - 17:52
  • På bilden syns vindkraftverk vid Båtskär. Arkivbild.

Ålandsbanken med i satsning på vindkraft

Ålandsbanken Fondbolag Ab är med i en satsning på ett stort havsbaserat vindkraftsprojekt söder om Åland som kan vara i gång 2030.

Det är ett samarbete mellan den svenska bolaget OX2 och Ålandsbanken Fondbolag som ska bygga cirka 250 vindkraftverk som ska ge el motsvarande en årlig elförbrukning för fyra miljoner hushåll. Noatun, som projektet heter, omfattar förutom en havsbaserad vindkraftspark inom den åländska havszonen en nätlösning för distribution av el till Åland, Sverige, Finland och Estland.

– Det unika med samarbetet mellan OX2 och Ålandsbanken Fondbolag är att vi avser erbjuda fonder till investerare i närområdet som är intresserade av storskalig havsbaserad vindkraft. Majoriteten av de vindkraftsparker som sålts i Finland i dagsläget har gått till utländska köpare, och därmed också den ekonomiska nyttan av vindkraftsproduktionen. Vårt koncept öppnar också för åländskt ägande av vindkraft inom den åländska havszonen. Genom detta kan åländska intressen långsiktigt få del av avkastningen av vindkraftsproduktionen. Den havsbaserade vindkraften innebär en betydande ekonomisk potential för Åland, säger Tom Pettersson, vd, Ålandsbanken Fondbolag Ab.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »