• Nu är den första plaststrategin antagen. Från vänster Susanne Vävare, miljöingenjör Mona Kårebring Olsson och Camilla Gunell. Foto Hasse Persson Bru
Direktsändning från presentationen av plaststrategin (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 25 april, 2019 - 16:15, uppdaterad: torsdag, 25 april, 2019 - 17:16

Ålands första plaststrategi är här

En tydligare och mer stringent strategi med färre ord och fler ska än bör. Så beskriver mijöminister Camilla Gunell (s) den plaststrategi som landskapsregeringen nu har antagit, jämfört med förslaget som var på remissrunda.

Strategin syftar till att förhindra att plast och mikroplast ska spridas i miljön. Men det är en strategi som saknar förbud och ett dokument som är menat som inspiration för såväl stora samhällsaktörer som enskilda individer. Tanken är att strategin ska utgöra en grund för till exempel kommuner och företag att själva ta fram en anpassad handlingsplan.
Även om det här är Ålands första plaststrategi så räknar ändå landskapets vattenbiolog Susanne Vävare med att den har ett kort bäst före datum, eftersom det händer så mycket inom det här området. Hon tror att strategin kommer att behöva uppdateras om några år i takt med att det kommer ny lagstifning, nya studieresultat och ny kunskap.

Fler Nyheter

Centrumplanen ska göras om

Stadsutvecklingsnämnden återremitterade delgeneralplanen för centrum till tjänstemännen som nu ska ta fram ett nytt förslag.

Narkotikapåverkad körde mellan Saltvik och Mariehamn

En man körde narkotikapåverkad från Saltvik till Mariehamn och döms nu av tingsrätten.

Tall Ships Race lockar fartyg till Åland

-Det är många fartyg som vill komma till Åland under Tall Ships Race 2021. Det säger projektledare Mari Rosenqvist.

Tre till sjukhus efter krock i Möckelö

Tre personer har förts till sjukhus för kontroll efter en trafikolycka i Möckelö i Jomala.

Idag presenteras regeringsprogrammet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Idag klockan 13.00 väljer lagtinget Veronica Thörnroos från Centern till lantråd.

Idag tillsätts den nya riksregeringen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Idag klockan 14.15 väljs SDP:s Sanna Marin till Finlands nya statsminister och klockan 15.00 godkänner president Sauli Niinistö den förra regeringens avgång och utnämner den nya regeringen.

Polisen varnar för halt väglag

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen varnar för halt väglag nu under morgonen.

Cirka 5 miljoner i omsättning för Skog.ax

Kenneth Berndtsson:
Det nystartade skogbolaget Skogax väntas omsätta ungefär 5 miljoner under 2019, bolagets första hela verksamhetsår. Grundaren och ägaren Kennet Berndtsson säger att omsättningen året som gick blev tre gånger så hög som beräknat, något som förklaras av januaristormen Alfrida. Bland annat tack vare den höga omsättningen väntas bolaget visa svarta siffror när 2019 summeras.

Man fick villkorlig dom för rattfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man körde bil med 1,62 promille i blodet längs Daglösavägen i Saltvik i somras och döms nu för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.