Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 april, 2019 - 16:15Uppdaterad: torsdag, 25 april, 2019 - 17:16
  • Nu är den första plaststrategin antagen. Från vänster Susanne Vävare, miljöingenjör Mona Kårebring Olsson och Camilla Gunell. Foto Hasse Persson Bru

Ålands första plaststrategi är här

En tydligare och mer stringent strategi med färre ord och fler ska än bör. Så beskriver mijöminister Camilla Gunell (s) den plaststrategi som landskapsregeringen nu har antagit, jämfört med förslaget som var på remissrunda.

Strategin syftar till att förhindra att plast och mikroplast ska spridas i miljön. Men det är en strategi som saknar förbud och ett dokument som är menat som inspiration för såväl stora samhällsaktörer som enskilda individer. Tanken är att strategin ska utgöra en grund för till exempel kommuner och företag att själva ta fram en anpassad handlingsplan.
Även om det här är Ålands första plaststrategi så räknar ändå landskapets vattenbiolog Susanne Vävare med att den har ett kort bäst före datum, eftersom det händer så mycket inom det här området. Hon tror att strategin kommer att behöva uppdateras om några år i takt med att det kommer ny lagstifning, nya studieresultat och ny kunskap.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »