Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 oktober, 2024 - 15:08Uppdaterad: måndag, 7 oktober, 2024 - 15:18
  • Ingrid Zetterman, Foto: Tomas Tornefjell
  • Rickard Stenman, Foto: Tomas Tornefjell

Ålands cybersäkerhet ska stärkas med ny lag

Landskapsregeringen har tagit fram ett förslag på en landskapslag om cybersäkerhet och motståndskraft, som är ute på remiss till och med den 18 november.

Lagförslaget är ett genomförande av två nya EU-direktiv om cybersäkerhet och motståndskraft, det vill säga fysisk säkerhet.  
Direktiven påför nya skyldigheter för såväl landskapsmyndigheter som privata verksamhetsutövare och vissa kommuner. Civilminister Ingrid Zetterman (Lib) säger att aktörernas kostnader för åtgärder kring cybersäkerhet beräknas ligga på 30 000–100 000 euro per år i genomsnitt.  
– Att inte genomföra dessa åtgärder kan dock leda till stora kostnader om man utsätts för en cyberattack. Det säger Jani Sjölund som är IT- och digitaliseringschef vid Ålands landskapsregering. Onsdagen den 9 oktober hålls ett öppet informationsmöte angående lagen om cybersäkerhet kl. 15.30–17.00 i Sälskär-Auditoriet i lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »