• Karin Rosenberg Mattsson, Tove Erikslund och Micke Larsson arbetar alla med utvecklings- och hållbarhetsagendan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
  • Lantråd Katrin Sjögren. Arkivfoto: Nina Smeds.
Hållbarhetslots Karin Rosenberg-Brunila under presskonferensen:
Publicerad: måndag, 8 april, 2019 - 16:00, uppdaterad: måndag, 8 april, 2019 - 17:19

Åland vann europeiskt hållbarhetspris

Åland och Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland har i dag vunnit ett europeiskt hållbarhetspris, European Sustainability Award 2019. Lantrådet Katrin Sjögren är på plats i Bryssel och tar emot priset.

Åland utsågs till vinnare i kategorin för samhällen upp till 100.000 personer. Priserna delades ut i samband med en konferens i Bryssel med kommissionens ordförande Frans Timmermans och andre vice ordförande Jyrki Katainen som värdar. Det är första gången som priset delas ut och totalt har det utsetts vinnare i sju kategorier. Åland är den enda vinnaren från Norden. Utvecklings- och hållbarhetsagendan togs fram av privatpersoner inom alla samhällssektorer inom ramen för nätverket bärkraft.ax år 2016.

-Det är med ödmjukhet och tacksamhet Åland tar emot priset och det är ett erkännande för alla som jobbar med agendan, säger Petra Granholm, medlem i utvecklings- och hållbarhetsrådet.

Katrin Sjögren säger att hon är stolt och glad att arbetet uppmärksammas av kommissionen. -Vi konkretiserar agendan tillsammans och i vår egen förvaltning gör vi det i praktiken, säger Sjögren.

Fler Nyheter

Obs presenterade sitt valprogram

Partiledare Bert Häggblom intervjuas.
Näringslivsfrågor, sjukvården och utbildningssituationen på gymnasiet var några av de frågor som lyftes i går när Obunden samling presenterade sitt...

Dom är nominerade till fotbollspriser

Ålands fotbollförbund har nominerat kandidaterna som kan vinna guld- och silverbollarna för det här året. Årets damspelare Adelina Engman, FC Chelsea...

Föreslår cancerscreening med MR-apparat

Runar Karlsson och Wille Valve
Kan landskapsregeringen införa prostatacancerscreening med hjälp av den nya magnetresonansapparaten man köpt in till ÅHS? Den frågan ställde Runar Karlsson (C) i lagtingets frågestund idag.

Efterlyser samordning av fisketransporter

Nyhetsnotisen i ljudformat
Finns det konkreta planer på en lösning där inte alla fiskare själva måste transportera sin fisk till Mariehamn?

80-åring smugglade snus

Nyhetsnotisen i ljudformat
En kvinna i 80-års åldern har dömts för lindrigt skattebedrägeri efter att ha fört in 140 dosor snus i landet.

Stormdrabbade i budgeten

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapets budget 2020 ska innehålla ett stödpaket för skogsbrukare för att åtgärda skador efter stormen Alfrida i januari i år.

Ålands köp & sälj stoppades

Peter Grönholm rapporterar
Facebookgruppen Ålands köp & sälj stoppades av Facebook imorse. Anledningen är att Facebook granskar gruppen på grund av försäljning av djur som förekom på sidan.

Rättegång om båtmotorer

Nyhetsnotisen i ljudformat
Rättegången gällande vågen av båtmotorstölder sommaren 2016 inleddes idag. Två män i 25-årsåldern stod åtalade på nio punkter av stöld och försök till stöld.

Holmström blir ny vd på ÅPF

Nyhetsnotisen i ljudformat
Sue Holmström blir ny vd för Ålands producentförbund efter Henry Lindström som går pension.