• Karin Rosenberg Mattsson, Tove Erikslund och Micke Larsson arbetar alla med utvecklings- och hållbarhetsagendan. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
  • Lantråd Katrin Sjögren. Arkivfoto: Nina Smeds.
Hållbarhetslots Karin Rosenberg-Brunila under presskonferensen:
Publicerad: måndag, 8 april, 2019 - 16:00, uppdaterad: måndag, 8 april, 2019 - 17:19

Åland vann europeiskt hållbarhetspris

Åland och Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland har i dag vunnit ett europeiskt hållbarhetspris, European Sustainability Award 2019. Lantrådet Katrin Sjögren är på plats i Bryssel och tar emot priset.

Åland utsågs till vinnare i kategorin för samhällen upp till 100.000 personer. Priserna delades ut i samband med en konferens i Bryssel med kommissionens ordförande Frans Timmermans och andre vice ordförande Jyrki Katainen som värdar. Det är första gången som priset delas ut och totalt har det utsetts vinnare i sju kategorier. Åland är den enda vinnaren från Norden. Utvecklings- och hållbarhetsagendan togs fram av privatpersoner inom alla samhällssektorer inom ramen för nätverket bärkraft.ax år 2016.

-Det är med ödmjukhet och tacksamhet Åland tar emot priset och det är ett erkännande för alla som jobbar med agendan, säger Petra Granholm, medlem i utvecklings- och hållbarhetsrådet.

Katrin Sjögren säger att hon är stolt och glad att arbetet uppmärksammas av kommissionen. -Vi konkretiserar agendan tillsammans och i vår egen förvaltning gör vi det i praktiken, säger Sjögren.

Fler Nyheter

Rättegång om dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten

Tomas Tornefjell rapporterar om rättegången:
I dag inledde Ålands tingsrätt rättegången mot en man som är åtalad för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande i samband med en krock mellan en paketbil och en motorcykel där motorcykelföraren avled omedelbart. Olyckan inträffade på Sundsvägen i Finström i september 2017.

Åland hördes av regeringsbildare

Lantrådet Katrin Sjögren:
-Vi betonade att det är viktigt att vi kommunicerar och har en dialog, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib) med relationen till den tidigare finländska regeringen i färskt minne. Landskapsregeringen träffade partiledarna i de blivande regeringspartierna i Helsingfors idag.

PAF ersätter de drabbade företagarna-kollegan slipper betala

Pafs styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz och vd Christer Fahlstedt om beslutet (från Åland idag)
Paf har valt att erbjuda alla de 15 drabbade företagarna en återbetalning av de pengar som bokförerskan har stulit av dem. Den totala summan som Paf erbjuder sig att återbetala till de drabbade företagen är cirka 780 000 euro. Det här meddelar PAF i ett pressmeddelande.

Domstolshandling klistrades upp på stan

Polisen har fått in en anmälan efter att handlingar från en dom om barnpornografi i dag klistrades upp på en plats i centrum av Mariehamn. Bland annat framgick den dömdes namn.

Snart står Åland utan landskapsläkare

Emad Afrasiabi fortsätter inte som landskapsläkare. Det står klart i samband med att den sex månader långa prövotiden går mot sitt slut.

PAF: "Vi hoppas nu kunna stänga det här fallet"

Styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz:
Under morgonen gick PAF ut med sitt beslut om att återbetala de pengar som förskingrades mellan 2019 och 2012. Sammanlagt 780 000 euro förskingrades och den största delen av summan spelades bort på PAFs olika spel, men spelbolaget har också beslutat att täcka även de pengar som stals men inte användes till spel.

Villkorligt straff för grov rattfylla

En man har av tingsrätten dömts för grovt rattfylleri efter att ha kört bil från Skarpansvägen till Mattishallens parkering med 0,92 mg/l alkohol i...

IFK firar 100 år på muséet

Christer Björkman om utställningen:
I år firar föreningen IFK Mariehamn 100 år, det firas bland annat med en specialutställning på Ålands konsthistoriska museum med vernissage på torsdag.

Idag kommer beslut om eventuella PAF-ersättningar

PAF ger idag besked om eventuell återbetalning till drabbade företagare i bokföringshärvan.