Publicerad: måndag, 6 juli, 2020 - 17:18Uppdaterad: måndag, 6 juli, 2020 - 17:20
  • Testkit. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Åland topp tre i antal finländska coronaprov

Åland hör till topp tre när det gäller antal provtagningar i Finland. 1.938 personer har nu tagit coronatest på Åland och det motsvaras av ungeför sex procent av befolkningen.

Det framkom på dagens pressinformation om covid 19-läget med landskapsregeringen och ÅHS.
- I slutet av förra veckan slog vi rekordet i antal testade på en dag, då 46 stycken. Det har gått tio dagar sedan det senaste fallet, och vi vet att det var importerat. Läget är lugnt, men det betyder som vi har sagt förut inte att faran är över, eftersom varje fall potentiellt riskerar att bli fler, sa landskapsläkare Knut Lönnroth under presskonferensen.

Infektionsläkare Marika Nordberg uppmanade alla med symtom att testa sig, och sade att man i en krissituation skulle kunna fördubbla det antal prov som tags i dagsläget.
- Målet i Finland är att testa alla som har misstänkt smitta. Från början ville man komma över 10.000 prover per dag och nu ligger medeltalet på 13.000 prover dagligen. Här på Åland har vi initialt skickat bort våra prover för att få resultaten, men i dagsläget gör vi all provtagning här. Vi kan ta 60 prover dagligen, men blir läget allvarligt har vi kapaciteten att fördubbla den siffra, säger Marika Nordberg.