Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 oktober, 2017 - 14:38Uppdaterad: tisdag, 24 oktober, 2017 - 06:18
  • Ministrarna Kimmo Tiilikainen och Camilla Gunell är överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät.

Åland testområde för smarta nät och ny teknik

Finlands regering och landskapsregeringen har kommit överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät och ny teknologi inom energiområdet. Enligt initiativet ska Åland i framtiden utgöra ett modellområde för framtidens flexibla energisystem, som baserar sig på smarta elnät och på produktion och förbrukning av hundraprocentigt förnybar energi.

Vicelantrådet Camilla Gunell diskuterade idag i Helsingfors projektet med bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen. Gemensam vilja är en förutsättning för projektet och utgör en grund på vilken vi kan bygga projektets lagstiftningsmässiga, beskattningsmässiga och politiska ramvillkor, konstaterar Kimmo Tiilikainen när han beskriver den förda diskussionen.

-På Åland har vi höga ambitioner när det gäller hållbarhet och klimatarbete, men vi har inte de forskningsresurser och den teknikutveckling som omställningen kräver, säger vicelantrådet Camilla Gunell.

Landskapsregeringen och CLIC Innovation Oy har förhandlat om att föra projektet vidare. En mer detaljerad planering, som medfinansieras av Tekes, är igång i syfte att inleda det egentliga pilotförsöket. Projektet stöder också uppnåendet av målen för Ålands färska klimatstrategi.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »