Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 juni, 2024 - 06:08Uppdaterad: fredag, 7 juni, 2024 - 09:34

Åland sticker ut i cancerstatistiken

Risken för att dö i cancer är något högre för åländska kvinnor än bland kvinnor i riket. Det framkommer i den nya statistikrapporten Cancer 2022 från Finlands cancerregister.

I rapporten framkommer bland annat var det finns regionala skillnader i både incidens och dödlighet av cancer. Incidensen av prostatacancer är högst på Åland och det samma gäller incidensen och dödligheten i tjock- och ändtarmscancer hos kvinnor.  

Incidensen av hudcancer är också större på Åland än i övriga delar av landet, något som inte framkommer i den nya rapporten.

Drygt 37 000 cancerfall upptäcktes i Finland 2022, cirka 700 fler än året innan.

Monica Toivonen som är verksamhetsledare vid Ålands cancerförening säger att en förklaring till att Åland sticker ut i statistiken när det gäller cancer i tjock- och ändtarmen är att många fall upptäcks tack vare den screening som görs.   

– De frivilliga PSA-testerna bidrar till att prostatacancer upptäcks i ett tidigt skede. Vi har också våra prickdagar som bidrar till att hudcancer upptäcks i tid, säger Monica Toivonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »