Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 december, 2020 - 15:18Uppdaterad: tisdag, 1 december, 2020 - 18:41
  • Anton Nilsson, landskapsregeringens EU-specialrådgivare. Arkivbild.

Åland skriver till EU-toppar

Åland och flera regioner och autonomier inom EU har skickat en skrivelse till EU-toppar med anledning av återhämtningsfonden.

Brevet är riktat till bland annat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Skrivelsen är undertecknad av, förutom vicelantrådet Harry Jansson (C ) för Ålands räkning, bland annat företrädare för Bayern, Katalonien och Flandern. Man kritiserar att fonden fördelas på ett nationellt plan, samtidigt som det mesta av jobbet görs på regional nivå. Landskapsregeringens EU-specialrådgivare i Bryssel, Anton Nilsson, säger att det är ett bra tillfälle att lyfta autonomiers roll i Europa. Han menar att det är ett utmärkt nätverk som Åland har förmånen att få vara med i.

-Flera av regionerna har fler invånare än Finland. Det kommer många EU-frågor framöver när vi behöver alla bundsförvanter vi kan få, säger han.

Det finns redan en regionkommitté inom EU, men Anton Nilsson är inte imponerad av resultatet hittills.

-Så det är ingen slump att man hittar nya vägar. Vi fortsätter hålla kontakt för framtiden för att se hur återhämtningsfonden använts, säger Anton Nilsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »