• Avgående finansminister Mats Perämaa och finanschef Conny Nyholm ingår i delegationen. Arkivbild
Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson (längre version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 18 november, 2019 - 15:46, uppdaterad: måndag, 18 november, 2019 - 17:24

Åland sätter press på riksdagen

Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Det är hälsningen Ålands landskapsregering ger till grundlagsutskottet när man hörs av utskottet i morgon, tisdag. I förslaget nämns 0,45 procent som grund för avräkningen, men det eftersom vårdreformen i riket föll, ger det inte den summa som man räknat med från landskapets sida.
-Det är ganska naturligt att formuleringarna blir så att slutsumman är som man kom överens om ursprungligen, säger landskapets förvaltningschef Dan E Eriksson.
För att detta ska uppnås måste det vara 0,47 procent, vilket innebär i genomsnitt 10 miljoner euro mer per år än för närvarande. Men enligt Dan E Eriksson finns det en viss förvirring hur man räknar ut den nya summan.

- Landskapet räknar bakåt på gamla ersättningar, medan finansministeriet räknar på prognoser för hur det ska gå ekonomiskt för Finland, säger han.

Om man inte kommer överens med riket förfaller lagen och då måste man börja om, med godkännande av två olika lagting och riksdagar.

Fler Nyheter

Stor organisationsreform väntar i Mariehamn

Stadens barnomsorg flyttas från socialförvaltningen till bildningssektorn. Det är en av de största förändringarna när Mariehamns stad gör en organisationsreform som börjar gälla år 2021. Av nuvarande socialnämnd bildas en äldrenämnd där äldresektorns ärenden handhas.

Samlingshuset levereras senare än väntat

Dennis Jansson, byggnadskommitténs ordförande:
Samlingshuset i Prestgårdenby, som skulle överlämnats till Jomala kommun nästa vecka, försenas med drygt en månad. Det beskedet fick byggnadskommittén vid ett besök i byggnaden under gårdagen.

MSÅ kritiserar planer för kommunreform och kortrutt

Tage Silander:
Hanteringen av kommunreformen och kortrutten i finans- och näringsutskottets utlåtandet över budgeten för år 2020 är problematiska för regeringspartiet Moderat samling. Det framkom under lagtingsdebatten i går. Tage Silander (MSÅ) efterlyste en tidsmässig ram för när kommunsammanslagningarna ska vara genomförda.

Dagsböter för ärekränkning

Nyhetsnotisen i ljudform:
Dagsböter på sammanlagt 945 euro. Det blev straffet för en man som i Ålands tingsrätt stått åtalad för ärekränkning.

MGF har hittat tomt för ny hall

Nyhetsnotisen i ljudform:
Mariehamns gymnastikförening kommer att lämna Mariehamn och börja bygga en hall på en privat tomt i Möckelö i Jomala. Tomten som MGF tittat på är tillräckligt stor för deras tilltänkta hall som är 2000 kvm plus parkeringsplatser.

Olaga hot och grovt rån

Tomas Tornefjell rapporterar:
I dag inleddes en rättegång i Ålands tingsrätt där sammanlagt 12 personer står åtalade. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat grovt rån olaga hot och misshandel. Dagens första mål ställdes in eftersom den åtalade inte dök upp.

Farmaravtal mellan IFK och JIK fortlöper

IFK Mariehamn och Jomala IK har ett muntligt avtal att fortsätta sitt farmaravtal även nästa år. Ett farmaravtal innebär att en spelare från till exempel JIK kan spela för IFK Mariehamn och vice versa, inom ramen för det regelverk som finns när det gäller farmaravtal.

Sunds kommundirektör slutar

Jens Andersén:
Sunds kommundirektör Jens Andersén slutar. Kommunfullmäktige beslutade igår att bevilja hans ansökan om att entledigas från sitt uppdrag då han vill söka sig nya utmaningar i arbetslivet.

Fängelse efter båtkrock med bropelare

Nyhetsnotisen i ljudform:
En man i 20-årsåldern framförde i somras en fritidsbåt trots att han hade 2,42 promille alkohol i blodet. Han döms nu av Ålands tingsrätt för sjöfylleri och sjötrafikbrott till ett villkorligt fängelsestraff i tre månader.