Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 juni, 2023 - 15:49Uppdaterad: måndag, 19 juni, 2023 - 15:50
  • Camilla Dahlmyr och Andrea Björnhuvud. Foto: Tomas Tornefjell.

Åland saknar boende för personer med psykisk ohälsa

Kommunernas socialtjänst, KST, har inget boende för personer med psykisk ohälsa som inte klarar av att bo självständigt, trots omfattande insatser från t ex psykiatrin och boendestöd.

Andrea Björnhuvud, som är områdeschef inom Funktionsservice och sysselsättning vid KST, säger att man köper boendeplatser utanför Åland av olika samarbetspartners, men det finns också personer med psykisk ohälsa på deras boenden. Sysselsättningskoordinator Camilla Dahlmyr ser det som positivt att man har samarbetspartners utanför Åland, men det finns också nackdelar som att det blir svårt med närheten till klientens anhöriga och socialsekreteraren.  

-Boendeservicen för den här klientgruppen är absolut ett utvecklingsområde och vi ser ett behov av olika serviceformer utifrån klienternas individuella behov, men av sekretesskäl går vi inte med hur stort behovet är, säger Andrea Björnhuvud. 

När och om det blir ett boende på Åland för personer med psykisk ohälsa är för tidigt att säga, men det diskuteras olika lösningar för den här målgruppen i KST:s rambudgetförslag för 2024. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »