Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 24 januari, 2021 - 22:00Uppdaterad: måndag, 25 januari, 2021 - 05:55
  • Inresande till Finland ska coronatestas från och med onsdag. Men hur det ska fungera på Åland är inte klarlagt.

Åland inte vidtalat om gränstester

Från och med onsdag är det alltså tänkt att alla som reser till Finland ska testas för covid-19.

Åland har en yttre gräns mot Sverige, men har inte involverats i hur de här testerna skulle genomföras rent praktiskt och beslutet har ännu inte heller kommit på svenska till landskapsregeringen, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
- Den första frågan som dyker upp: Finns det lagstöd för att tvinga folk till testning? Det har inte funnits tidigare, säger hon

Riksdagsledamot Mats Löfström säger att det är viktigt att Social- och hälosvårdsministeriet för direkta diskussioner med Åland om gränstestningen.
- Mig veterligen har man inte gjort det ännu vilket gör mig ganska upprörd eftersom jag hade en diskussion med ansvariga tjänstemän på ministeriet i måndags och frågade hur det ska genomföras på Åland, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »