Veronica Thörnroos och Katrin Sjögren:
Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 15:22, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 15:23

Åland hoppas på samma regeringsbas i riket

Det är alltid problematiskt för ett land med en regeringskris säger både det blivande lantrådet Veronica Thörnroos (C ) och det avgående lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

-För Ålands del är det extra svårt när vi har en revidering av självstyrelselagens ekonomiska del under behandling i grundlagsutskottet, säger Veronica Thörnroos.

Hon har följt regeringskrisen vid sidan av och inte haft direktkontakt med någon av rikets regeringspartier. Hon vill inte kommentera hur systerpartiet Centern i riket agerat i misstroendefrågan.

-Varje parti sitt eget land gör sina egna bedömningar, säger hon.

Både Veronica Thörnroos och Katrin Sjögren hoppas att den sittande regeringsbasen och -programmet kan fortsätta. Katrin Sjögren litar på givna löften angående självstyrelselagen och grundfinansieringen.

-Förhållandet mellan Åland och Finland ska inte vara en bricka i ett politiskt spel, man ska kunna lita på att rättsstaten Finland fungerar oberoende vem som sitter i riksregeringen, säger Katrin Sjögren.

Fler Nyheter

Lantrådet kritiseras för öppningsanförande

Veronica Thörnroos (C) höll i går sitt första anförande i lagtinget som lantråd. Hon svarade på den kritik som framfördes av oppositionens Camilla Gunell (S) om att relationen mellan Centern och FS-links inte förefaller vara objektiv.

Tuffare hållbarhetskrav på bankerna

Tillsammans med cirka 200 andra banker, bland annat OP-Gruppen och Nordea, har Ålandsbanken undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Principerna ställer bland annat krav på att bankerna öppet måste redovisa sin negativa klimatpåverkan samt sätta tydliga och mätbara hållbarhetsmål.

Svårt att föra in växter och frukt

Om du reser till eller från ett land utanför EU får du inte ta med dig några växter, varken ätbara eller andra, utan ett sundhetscertifikat. Det här enligt ny växtskyddslagstiftning som träder i kraft på lördag.

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.