• Katrin Sjögren hördes i grundlagsutskottet i dag. Arkivfoto: Nina Smeds.
Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Owe Sjöblom:
Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Owe Sjöblom (lång version från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 23 januari, 2019 - 15:33, uppdaterad: onsdag, 23 januari, 2019 - 18:06

Åland har försökt hitta lösning för följder av Sote

I dag hördes lantrådet Katrin Sjögren än en gång i riksdagens grundlagsutskott med anledning av vård-och landskapsreformen som är på gång i riket.

Och om inte förr så åtminstone nu ligger bollen helt och hållet hos riksdagen hur Åland påverkas om reformen går igenom. Landskapsregeringen har både i skriftlig och muntlig form framfört att nuvarande upplägg inte är förenligt med delar av Ålands självstyrelselag. Det fanns förslag från åländsk sida om en proposition för att lösa den ekonomiska problematiken, men allt pekar mot att regeringen inte för den propositionen till riksdagen.

- Vi har sagt vårt och jag var mycket tydlig med att detta inte är något som Åland strävat efter utan vi har försökt hitta lösningar, vi kan bara och vänta och se vad som händer med reformen nu, säger Katrin Sjögren.

Fler Nyheter

IFK föll mot Waxholm

Ishockey: IFK Mariehamn föll med 1-4 i lördagens bortamatch mot IK Waxholm i fortsättningsserien i division 3.

Johansson stannar i Åland United

Fotboll: Emelie Johansson har förlängt med Åland United. Johansson med förflutet i AIK har gjort sammanlagt 50 tävlingsmatcher och 10 mål för Åland United och är nu redo för sin tredje säsong med klubben.

Personalkostnaderna högre än beräknat för ÅHS

Enligt prognoserna överstiger Ålands hälso- och sjukvård sin budget med 1,5 miljoner euro, varför man nu anhåller hos landskapsregeringen om ett tilläggsanslag på motsvarande summa.

Upp till bevis för näringsministern

Jordbrukaren Jan Salmén och Birgitta Eriksson-Paulsson:
Att Fredrik Karlström återigen tagit plats som näringsminister i landskaspregeringen är ett orosmoln för lantbrukarna. Det framkom under Ålands producentförbunds höstmöte.

16 söker jobbet som Lemlands kommundirektör

Nyhetsnotisen i ljudform:
Sunds nuvarande kommundirektör Jens Andersén och förre utbildningsministern Tony Asumaa som även sitter i Lemlands fullmäktige hör till dem som söker jobbet som Lemlands kommundirektör efter att nuvarande kommundirektör Mikael Smeds slutar.

Riksdagen godkände ändringen av självstyrelselagen

Riksdagledamot Mats Löfström:
Riksdagen godkände i dag förslaget om ändring av självstyrelselagen för Åland med rösterna 139-38. Ändringen av själstyrelselagen ger Åland ett nytt ekonomiskt system.

Lagtinget godkände budgeten för år 2020

Lagtinget godkände idag budgeten för år 2020.

Viking Glory får ångturbiner

Nyhetsnotisen i ljudform:
Viking Lines nya fartyg Glory utrustas bland annat med två ångturbiner som ska minska fartygets klimatpåverkan.

Ingen splittring inom MSÅ

Annette Holmberg-Jansson:
-Nu har vi berättat vad vi tycker om utskottets betänkande och nu ser vi framåt, säger partiledare och socialminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) .