Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 december, 2023 - 16:46Uppdaterad: måndag, 18 december, 2023 - 17:06
  • Jens Lindholm (t.v.) och Magnus Axelsson i GHS. Foto: Tomas Tornefjell
  • Carola Eklund, landskapets utbildningsplanerare. Foto: Tomas Tornefjell

AI kan vara ett bra hjälpmedel för skolorna, men tekniken kan också missbrukas.

För att minimera risken för fusk med hjälp av Artificiell intelligens, AI, har många skolor slutat ge eleverna hemläxor i form av skrivuppgifter.

Med hjälp av en chatbott som Chat GPT kan en elev på några sekunder producera en text om valfritt ämne, i stället för att skriva den själv.

Magnus Axelsson som är lektor i svenska och engelska vid Godby Högstadieskola säger att fusk med texter inte är något nytt fenomen.  
– Vi har till exempel haft bekymmer med elever som fått sina texter skrivna av föräldrar eller äldre syskon, säger Magnus Axelsson.  
Godby högstadieskolas vikarierande rektor Jens Lindholm tror inte att risken för fusk är större nu när eleverna har till gång till Chat GPT och liknande hjälpmedel. 

– De allra flesta eleverna är ärliga och därför upplever vi AI inte som ett jättestort problem, säger Jens Lindholm. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »