Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 december, 2021 - 22:00Uppdaterad: måndag, 13 december, 2021 - 22:00

ÅHS vill ha vaccinkrav för personalen

Både ÅHS och landskapsregeringen ställer sig positiva till ett lagförslag från riket på en tillfällig förändring i lagen så att man kan kräva att hälso- och sjukvårdspersonal ska vaccinera sig mot coronaviruset.

Det framkom under landskapsregeringens presskonferens under måndagen med anledning av coronaläget.

Lantrådet Veronica Thörnroos ( C) sa att landskapsregeringen ska hålla extra plenum under tisdagen för att ge svar på förslaget till riksdagens social- och miljöutskott och att man tidigare klargjort att man är positiv till förfarandet.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen sa att man från ÅHS sida stöder en tillfällig lagförändring. På frågan om ÅHS har möjligheter att omplacera personal inom verksamheten som väljer att inte vaccinera sig svarade Jeanette Pajunen att man har väldigt begränsade möjligheter till det.
- Vi kommer att ha ett stort problem om man väljer att inte vaccinera sig, om man inte ännu är vaccinerad, sa hon.

Man har inga exakta siffror på hur många i personalen som valt att vaccinera sig.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »