Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 december, 2023 - 16:51
  • Chefsöverläkare Jun Nagamori. Arkivbild.

ÅHS vill ha bredare diskussion om vårdplatser

Chefsöverläkaren vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, efterlyser en bredare diskussion om utbyggd socialvård för att möjliggöra fler omvårdnadsplatser. 

- Jag har lyft frågan till social- och hälsovårdsbyrån. Det ser jag som en förutsättning för att vi ska kunna ha en samverkan, säger han. 

I måndags berättade överläkaren i kirurgi, Tora Bäckström, vid ÅHS i en intervju med Ålands radio att ÅHS i brist på platser skickar hem många, speciellt äldre, som inte borde skickas hem, utan borde få vård dygnet runt. 
- Frågan blev olyckligt framlyft. Vi skickar inte hem patienter som absolut inte ska skickas hem. Det vill jag vara väldigt noga med, säger Jun Nagamori som anser att ÅHS tar ett ansvar över patienter som har ett kvarstående omvårdnadsbehov.  

Men platsbrist inom socialvården gör att patienter blir kvar på ÅHS, en plats som även kostar mer. 
- Bland annat finns det inte en korttidsvårdsplats i Mariehamn innan årsskiftet och en plats inom specialsjukvården är dyrare än en plats inom socialvården. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »