Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 juli, 2021 - 15:30Uppdaterad: onsdag, 21 juli, 2021 - 17:18

ÅHS uppmanar inresande att testa sig

ÅHS uppmanar starkt inresande att testa sig för covid-19, men det kommer inte att ske någon uppsökning av de som inte anmält sig till testerna.

- ÅHS har inga polisiära befogenheter. Vi kan anmoda personer som reser in att testa sig, men vi kan inte kräva att de verkligen genomför det. Detta har en viss grad av frivillighet också, säger chefläkare på ÅHS, Anders Westermark.

Den temporära ändringen av smittskyddslagen som innebär att inresande ska genomgå en hälsokontroll, det vill säga ett coronatest, har skapat förvirring hos många.
Endast 289 av de 8.405 som reste till Åland förra veckan testade sig. Det är mindre än 3,5 procent av alla inresande.

Personer som har intyg över en vaccindos minst två veckor innan ankomst eller har ett intyg över negativt test av covid-19 högst 72 timmar innan ankomst ska testa sig inom 72 till 120 timmar efter ankomst.
Om man inte har något intyg alls ska man testa sig inom 24 timmar och igen 72-120 timmar efter ankomst.

Inresande från så kallade gröna länder, vilket just nu är länder med en incidens under tio, undantas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »