Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 oktober, 2016 - 11:32Uppdaterad: måndag, 17 oktober, 2016 - 12:07
  • ÅHS-styrelsen har bestämt sig för att stänga demensavdelningen för att spara pengar. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

ÅHS stänger demensavdelningen

- Vi har ett sparkrav på 2 miljoner euro under 2017, och att stänga demensavdelningen är det minst dåliga sättet att klara den besparingen. Det säger sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman om ÅHS-styrelsens beslut att stänga demensavdelningen den sista december i år. Beslutet innebär att de åtta vårdplatserna på den geriatriska avdelningen försvinner och patienterna flyttas till andra avdelningar, företrädesvis till medicinavdelningen.

Hjälp av psykiatrin

Att dementa har en egen avdelning är oftast den bästa lösningen eftersom patienterna är rymningsbenägna och kan upplevas som besvärliga av andra patienter, men sjukvårdsdirektör Katarina Dahlman tror inte att det blir något större problem att demenspatienterna inte har en egen låst avdelning.

- Vi kan ta hjälp av psykiatrin om vi har utåtagerande demenspatienter och vi ska även satsa på vidareutbildning för personalen, säger Katarina Dahlman.

Oklart med personalen

ÅHS räknar med att spara 600.000 euro på att stänga demensavdelningen.

Vad som sker med personalen är inte klart i dagsläget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »