Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 maj, 2023 - 17:13
  • Åldersbegränsningarna för infertilitetsutredning slopas från och med i dag. Arkivbild.

ÅHS slopar åldersgränser vid infertilitetsutredningar efter JO-beslut

Från och med i dag slopas åldersbegränsningarna som funnits på Ålands hälso- och sjukvård för att få göra en infertilitetsutredning.  

Det här är efter att justitieombudsmannen vid årsskiftet uppmärksammade ÅHS om att sjukhusets riktlinjer för offentligt finansierad infertilitetsutredning, som innebar att kvinnan inte fick vara över 40 år, stred mot lagen. 

– Det här tror jag att många ålänningar kan uppleva som en seger för rättvisan. Den konkreta verksamhetsförändringen blir ändå inte så stor. Det är en ganska liten målgrupp och vi förväntar oss inte att den växer dramatisk, säger ÅHS styrelseordförande Wille Valve

Ålder ingår fortsättningsvis i den medicinska bedömningen inför en infertilitetsutredning, men från och med nu nekas ingen enbart på grund av sin ålder.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »