Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 februari, 2021 - 18:27Uppdaterad: tisdag, 9 februari, 2021 - 08:24
  • LR har beslutat att ÅHS ska utfärda intyg så att vissa grupper som fallit mellan stolarna lättare ska ta sig in till Sverige sedan Sverige skärpte sin gränskontroll.

ÅHS ska utfärda intyg för inresande till Sverige

Vissa grupper har fallit mellan stolarna när det gäller undantagen för dem som nu får resa in i Sverige. Det är främst studerande i Sverige som under pandemin valt att flytta hem till Åland och vissa arbetspendlare. För de här grupperna ska nu ÅHS börja utfärda intyg så att de kan ta sig in i Sverige, det har landskapsregeringen beslutat.

-Det är en näringspolitisk åtgärd. Vi har bett riksdagsledamot Mats Löfström att prata med Finlands utrikesminister, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Hon säger att det praktiska ännu inte är klart men att det ska klarna de närmaste dagarna.

-Vi vill göra allt vi kan för att säkra upp arbetet för så många som möjligt utan att kostnaderna för den enskilde blir för hög, säger Thörnroos.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »