Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 juli, 2022 - 15:06Uppdaterad: måndag, 18 juli, 2022 - 15:08

ÅHS planerar för fjärde dos

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, förbereder sig som bäst på att börja ge vissa grupper en fjärde dos vaccin mot corona.

- Det finns en hel del coronafall på Åland just nu, men som tur är har de flesta lindriga symtom. Det säger Tora Woivalin som är chef för primärvårdskliniken vid ÅHS.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) gav tidigare en preliminär rekommendation om att kommunerna från och med mitten av augusti skulle erbjuda en fjärde dos till alla som fyllt 65 år. Nu har man ändrat sin rekommendation så att kommunerna kan börja ge en fjärde vaccindos till vissa åldersgrupper redan i juli eller senaste från och med första augusti. Orsaken till att man flyttat fram rekommendationen är ett beslut av EU:s hälsomyndigheter ECDC och EMA. När ÅHS börjar ge den fjärde dosen klarnar under den närmaste tiden. Enligt Tora Woivalin är det i första hand de som fyllt 65 år som är aktuella för en fjärde dos.

- Det är ganska många som ska vaccineras mot covid, så vi behöver bland annat se över tillgången på personal innan vi kan ge en exakt tidtabell, säger Tora Woivalin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »