ÅHS kritiseras av JO – ser över regler för fertilitetsvård

Chefsöverläkare Jun Nagamori välkomnar den nya utredningen och säger att styrelsen återigen ska se över reglerna.

För att ett par ska få fertilitetsbehandling vid Ålands hälso- och sjukvård krävs att de ska ha haft en relation och bott på samma adress på Åland i minst två år. Ett kriterium som den biträdande justitieombudsmannen kritiserar i en färsk utredning.

“Jag betonar att lagstiftningen inte innehåller bestämmelser om att en förutsättning för att få en viss medicinsk vård är hur länge relationen har varat eller att man har bott tillsammans på Åland i två år”, skriver Maija Sakslin i utredningen.

Det är inte första gången de åländska reglerna får kritik. I mars 2022 beslöt ÅHS styrelse att ändra bestämmelserna så att också ensamstående kvinnor och kvinnliga par skulle få fertilitetsvård samt att åldersgränserna ströks. Det var efter de utredningarna med anledning av klagomål från Åland som den biträdande justitieombudsmannen valde att granska situationen i hela landet.

Chefsöverläkare Jun Nagamori välkomnar den nya utredningen och säger att styrelsen återigen ska se över reglerna. Utöver kravet om en tvåårig relation och samboende på Åland finns ett behov av att granska åtminstone ytterligare ett av kriterierna. I dagsläget får man inte fertilitetsvård om man bär på en smittsam sjukdom, till exempel HIV, något som JO kritiserade i en rapport redan 2014.

– Det är klart att man också i fortsättningen kommer se över smittsamma sjukdomar och liknande, men det utgör inte ett absolut hinder, säger Jun Nagamori.

Taggar

  1. Nyheter
  2. ÅHS
  3. Justiteombudsmannen