Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 juli, 2023 - 14:29Uppdaterad: måndag, 10 juli, 2023 - 15:21

ÅHS delar ut jodtabletter till gravida och barn under tre år

Landskapsregeringen har kommit ut med en anvisning kring jodtabletter som ska motsvara Finlands anvisningar, som uppdaterades i november i fjol. 

Från och med nu kommer ÅHS att distribuera jodtabletter till gravida och barn upp till tre år. 

På de privata apoteken finns för tillfället inte jodtabletter vars dosering lämpar sig för under 3-åriga barn. Utdelningen påbörjas under vecka 28 till gravida och familjer skrivna på Åland. Familjer som har barn inbokade på barnrådgivningen inom den närmaste månaden, kan få dessa tabletter där. Mödrarådgivningen delar på samma sätt ut jodtabletter åt gravida. 

Jodtabletter ska endast tas på uppmaning av myndigheterna, som ändå rekommenderar att man bör ha jodtabletter hemma och på arbetsplatserna som en del av den grundläggande beredskapen, enligt ett pressmeddelande från Landskapsregeringen och Ålands hälso- och sjukvård.

Vid LR förtydligar man att det handlar om en uppdatering av anvisningar för att bättre motsvara finska myndigheters anvisningar. Beslutet har alltså inte med kriget i Ukraina att göra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »