Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 9 mars, 2020 - 14:42Uppdaterad: tisdag, 10 mars, 2020 - 10:58
  • Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen och ekonomichef Ulrika Österlund. Foto: Felix Quarnström.
  • Social- och hälsominister Anette Holmberg-Jansson

ÅHS äskar om 2,3 miljoner i tilläggsbudget

ÅHS äskar om 2,3 miljoner euro i tilläggsbudget för 2020, trots att man befinner sig i slutet av verksamhetsårets första kvartal.

- Det kommer sig av att vi hade ett stort underskott för 2019, nästan 3 miljoner totalt sett, och då ska man tänka att vi redan fick en tilläggsbudget och sedan gick över den med 1,7 miljoner. Vi har diskuterat med landskapsregeringen och kommit fram till att det är bättre att vi begär pengarna tidigt så att de vet var budgetramarna ligger, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Underskottet 2019 ledde ÅHS att analysera bokföringen sedan 2015 och framåt.
- Det är inget fenomen som uppstått de senaste åren. När man följer upp budget och bokslut ser man att det är ett problem som går tillbaka till åtminstone 2015. I budgeten 2018 pressade man ut mycket av luften som funnits där tidigare. Man budgeterade personalkostnader och vård utanför Åland lägre än tidigare och glömde bort den kostnadsutveckling som funnits i många år men som täckts av överskotten från tidigare, säger Pajunen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »