Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 31 december, 2021 - 10:00Uppdaterad: fredag, 31 december, 2021 - 10:00

ÅHS ämnar ta hård linje kring vaccinkrav på personalen

Det är ännu inte helt klart hur ÅHS kommer att hantera den nya lagen om att personal som har patientkontakter behöver vara vaccinerade.
 

- Vi har en del personal som är ovaccinerade. Hur många eller vad det betyder i praktiken vet vi inte ännu, men lagen är tydlig med att all vårdpersonal som har patientkontakt ska vara vaccinerad. Vi har konstaterat att det är svårt att omplacera personalen inom ÅHS. Eventuellt skulle man kunna överföra den personalen till smittspårningen, men annars är det begränsat, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Även om det uppstår svårigheter ämnar ÅHS vara hårda med att följa lagen.
- Det är vår plikt och etiska skyldighet att skydda patienterna, säger Jeanette Pajunen.

Implementeringstiden löper till den sista januari.
- Vi har haft en dialog för att hitta en enhetlighet i tillämpningen, och vi förväntar oss tydligare anvisningar från de berörda ministerierna och myndigheterna i riket, säger förvaltningschef John Eriksson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »