Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 februari, 2018 - 15:06
  • Ålands framtid lyfter frågan om en åländsk parlamentsplats när EFA håller årskongress. Arkivfoto: Nina Smeds.

ÅF lyfter EU-frågan i EFA

Åland bör på flera olika sätt fortsätta jobba för en åländsk plats i EU-parlamentet, det anser partiet Ålands framtid.

Parallellt med förhandlingar som landskapsregeringen för med riksregeringen tycker partiet att Åland bör väcka frågan i riksdagen genom att från lagtinget skicka ett initiativ dit med en begäran om en åländsk EU-parlamentsplats. Ålands framtid vill också att Ålands riksdagsledamot Mats Löfström ska lägga en lagmotion om en ändring av vallagen så att Åland i EU-valet i juni 2019 utgör en egen valkrets och därmed kan försäkra sig om en egen representant i EU-parlamentet.

Man vill också att landskapsregeringen ska be de övriga nordiska ländernas regeringar utöva påtryckningar på riksregeringen. Ålands framtid har också lämnat in en motion inför årskongressen som European Free Alliance ordnar. Motionen handlar om att EFA, som är en grupp som jobbar för minoriteternas rätt inom EU, ska påminna riksregeringen om tidigare löften den gett Åland gällande en parlamentsplats.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »