Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 augusti, 2022 - 10:52Uppdaterad: måndag, 15 augusti, 2022 - 15:12
  • Brage Eklund, Peggy Eriksson(partiordförande) och Linda Jansson. Foto: Felicia Bredenberg
  • Lagtingsledamot Anders Eriksson och Brage Eklund. Foto: Felicia Bredenberg

ÅF lämnar regeringssamarbetet

Ålands Framtid lämnar regeringssamarbetet och går i opposition, det meddelades under förmiddagen i dag.

Ålands Framtid har varit ett stödparti till regeringen under den pågående mandatperioden. Med Ålands Framtids stöd hade regeringen 20 mandat i lagtinget, så det finns fortfarande en klar majoritet för regeringen.

Som orsak till att ÅF nu går i opposition nämns bland annat kommunpolitiken, landskapsandelarna, att barnomsorgslagen saknar barnkonsekvensbedömning och hur den påverkar kommunernas ekonomi samt sist men inte minst: regeringens självstyrelsepolitik.

-Landskapsregeringens politik går inte i linje med regeringsprogrammet, säger partiordförande Peggy Eriksson. 

Hon säger att partiet har fått väldigt lite gehör för sina åsikter och att de "närmast blivit hotade" till att rätta in sig i ledet av lantrådet Veronica Thörnroos. Hon menar också att man på gemensamma möten snarare ägnat sig åt pajkastning än att diskutera viktiga frågor. 

Texten uppdateras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »