• Stephan Toivonen är ordförande i föreningen Åländsk demokrati. Arkivfoto: Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: torsdag, 13 december, 2018 - 05:52

ÅD är nu en registrerad förening

Åländsk demokrati är nu en registrerad förening. Det skriver föreningens nyvalde ordförande Stephan Toivonen i ett pressmeddelande.

 I tisdags grundades föreningen och man valde också Johan Boman till viceordförande. I arbetsordnigen står att endast den person som vid senaste lagtingsval fick mest röster är valbar till ordförande, och om denna avsäger går möjligheten till den med näst mest röster.

-Syftet är att ordföranden och viceordföranden skall väljas direkt av väljarna i samband med ordinarie lagtingsval, skriver Toivonen i pressmeddelandet.
Man diskuterade även ett eventuellt deltagande i riksdagsvalet och ett förslag till åländsk biståndspolitik. Man ämnar också föreslå att Åland inom ramen för budgeten 2019 ska understöda nobelpristagare Mukweges Panzi-sjukhus i Kongo.

Fler Nyheter

Mördarsniglarna här för att stanna

Trädgårdsmästare Lasse Söderlund
-Vi kan nog inte räkna med någon minskning av antalet mördarsniglar med anledning av den torra sommaren, säger trädgårdsmästare Lasse Söderlund.

Delade meningar om kommunindelningsrapport

Marcus Henricson och Nina Fellman
Igår presenterade Landskapsregeringen den rapport rörande kommunsammanslagningarna som tagits fram sedan i somras, vid det första av tre informationstillfällen som anordnas i de blivande samarbetsområdena.

Drogpåverkad bilist stannades i Mariehamn

En berusad man i omhändertogs i Västra hamnen igår och en drogpåverkad bilist stannades i Mariehamn.

Tobaksprojekt hoppas på fortsättning

Folkhälsans Irene Häger
Det är oklart hur många unga som använder tobak på Åland.

Två kandidater vidare i biskopsvalet

Den preliminära rösträkningen i biskopsvalet i Borgå stift visar att kyrkoherde Bo-Göran Åstrand och direktor Sixten Ekstrand går vidare till valets andra omgång den 10 april.

Person anhållen för flera bränder

En person är anhållen med anledning av brottsmisstanke kring tre eldsvådor som ägde rum i ett soprum på Scheffersgränd i Mariehamn i morse.

Miljöministern vill satsa på bättre kollektivtrafik

Miljöminister Camilla Gunell
I går berättade vi att bussbolaget Röde Orm har ansökt hos landskapsregeringen om att starta en snabblinje mellan Mariehamn och Godby med buss.

Hyresgästföreningen söker efterträdare

Mats Granesäter intervjuas:
Hyresgästföreningen på Åland som numera är aktiv som en grupp på facebook letar en efterträdare.

Tidigare färjeanställd kräver 26.000 i uppsägningslön

I går hölls en muntlig förberedelse i ett mål där en tidigare anställd inom skärgårdstrafiken är missnöjd med Ålands landskaspregerings sätt att hantera hans anställning.