Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 maj, 2019 - 13:30Uppdaterad: torsdag, 16 maj, 2019 - 17:32
  • Korna var nyfikna på de nya miljövänliga förpackningarna. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

ÅCA-satsning på mer miljövänliga förpackningar

Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn inför mer miljövänliga förpackningar och har investerat kring 400.000 euro i maskiner för det här ändamålet. Bageriet är också så gott som helt palmoljefritt i sin tillverkning av bröd och bakverk.

-Vi har ersatt palmoljan med rapsolja från Finland och solrosolja från Danmark. Våra kunder är otroligt medvetna i de här frågorna och ställer krav, säger tf vd Stefan Blomqvist.

Yoghurtförpackningarna förses med skruvkork, vilket är ett önskemål från konsumenterna, och i bägare ersätts plast med kartong.

-Visst blir det plast i skruvkorken, men det är återvunnen plast, och de här modellerna blir allt vanligare, säger Stefan Blomqvist.

Ove Pellas är bagerichef och han säger att man gärna skulle packa sina produkter i annat än plast.

-Tyvärr vill ofta handeln ha plastförpackningar med tanke på hållbarhet. Papper håller inte brödet färskt lika länge, men det finns behandlat papper som är lite bättre och som vi också delvis använder, säger Ove Pellas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »