• Korna var nyfikna på de nya miljövänliga förpackningarna. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
ÅCA-satsning på mer miljövänliga förpackningar:
ÅCA-satsning på mer miljövänliga förpackningar (längre version från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 16 maj, 2019 - 13:30, uppdaterad: torsdag, 16 maj, 2019 - 17:32

ÅCA-satsning på mer miljövänliga förpackningar

Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn inför mer miljövänliga förpackningar och har investerat kring 400.000 euro i maskiner för det här ändamålet. Bageriet är också så gott som helt palmoljefritt i sin tillverkning av bröd och bakverk.

-Vi har ersatt palmoljan med rapsolja från Finland och solrosolja från Danmark. Våra kunder är otroligt medvetna i de här frågorna och ställer krav, säger tf vd Stefan Blomqvist.

Yoghurtförpackningarna förses med skruvkork, vilket är ett önskemål från konsumenterna, och i bägare ersätts plast med kartong.

-Visst blir det plast i skruvkorken, men det är återvunnen plast, och de här modellerna blir allt vanligare, säger Stefan Blomqvist.

Ove Pellas är bagerichef och han säger att man gärna skulle packa sina produkter i annat än plast.

-Tyvärr vill ofta handeln ha plastförpackningar med tanke på hållbarhet. Papper håller inte brödet färskt lika länge, men det finns behandlat papper som är lite bättre och som vi också delvis använder, säger Ove Pellas.

Fler Nyheter

Åda ska inte favoriseras i stöd för it-samordning

Ur lagtingsdebatten med Axel Jonsson (ÅF) och Petri Carlsson (MSÅ)
Åda ska inte favoriseras i det förslag till it-samarbetsstöd som landskapet planerar för kommunerna. Det sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget idag.

Polisen ber om ursäkt för resursbrist

Polisens onsdag var bråd med bland annat trafikolyckor och hantering av gripna, och nu ber man om ursäkt i ett pressmeddelande.

Vraket Irma har hittats efter 50 år

Det sjunkna skeppet m/s Irma som försvann i åländska vatten år 1968 har hittats. Hon ligger på 43 meters djup cirka 23 sjömil (drygt 40 kilometer) på norra Ålands hav, närmare bestämt väster om Enskär och avståndet till Åländska fastlandet är lite mindre. Det här uppger svenska Yle.

"Avbryt upphandlingen av Gripöprojektet"

Avbryt den påbörjade upphandlingen av Gripöprojektet. Det skriver nu centerns Harry Jansson, Obundnas Bert Häggblom och Ålands framtids Axel Jonsson i ett spörsmål till lagtinget.

Mariehamns stad deltar som City changer i Oslo

Representanter för Mariehamns stad befinner sig just nu i Oslo för att delta i det nordiska huvudstadsmöte som hölls igår.

“Landskapsregeringen är Pomperipossa”

Thörnroos, Carlsson och Jansson i lagtinget:
Landskapsregeringen påminner om Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga, som skrevs när hon ålades att betala 102 procent i skatt. Det anser Veronica Thörnroos (C) angående kompensationen till kommunerna för 2019 på grund av konkurrenskraftsavtalet och andra skatteåtgärder.

Ris och ros om nya grundskolelagen

Kerstin Lindholm intervjuas:
I går var sista dagen för kommunerna och andra berörda att lämna in sina yttranden om den nya grundskolelagen till landskaspregeringen. Projektledare Kerstin Lindholm säger att man fått in ett 40-tal yttranden.

Regnbågsfyren vill ta HBTQIA-certifiering till Åland

Sofia Enros och Moa Rytterstedt intervjuas av Tua Åström:
I framtiden kan åländska företag och föreningar komma att HBTQIA-certifieras. Det är i alla fall föreningen Regnbågsfyrens förhoppning.

Nya flygbilder på stormskadorna

Mikael Sandvik om de nya bilderna:
Nu finns infraröda flygbilder på stormskadorna efter Alfrida. Det är landskapsregeringen som på kartor.ax sammanställt bilder från lantmäteriverket, kartorna omfattar hela Åland förutom Kökar. Flygningen utfördes den 17 och 18 april, i tjänsten finns även bilder från 2018 som jämförelse.