Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 mars, 2023 - 21:05Uppdaterad: torsdag, 30 mars, 2023 - 21:27
  • Kim Söderström, ekonomi- och förvaltningsdirektör i Åbo hamn. Foto: Owe Sjöblom
  • Viking Lines nuvarande terminal ska bli kvar för andra ändamål. Foto: Owe Sjöblom
  • Tallink Siljas nuvarande terminal som planeras att rivas. Foto: Owe Sjöblom
  • Planen bakom lagerbyggnaden ska bli den huvudsakliga hamnplanen. Foto: Owe Sjöblom

Åbo hamn ska byggas om för drygt 170 miljoner euro

Åbo hamn ska byggas om för drygt 170 miljoner euro och om allt går enligt planerna börjar arbetet i höst. 

Om ombyggnaden kommer i gång som planerat beräknas allt vara klart 2026-2027. 

Det ska byggas en ny terminal som som blir gemensam för både Viking Line och Tallink Silja. All fordonstrafik till färjorna ska ske via den nuvarande hamnplanen som Tallink Silja använder. Dit kommer också tågtrafiken att styras. Dessutom blir det nya kajer för färjorna. 

Den nuvarande hamnplanen som Viking Line använder ska i framtiden bli ett grönområde och det planeras ett framtidsmuseum mellan Åbo slott och Aura å. 

-Det här är det största projektet för Åbo hamn i modern tid, säger Kim Söderström, ekonomi- och förvaltningsdirektör vid Åbo hamn. 

Viking Line ägde tidigare terminalbyggnaden som de använder, men den är sedan ett par år tillbaka såld till Åbo stad. Tallink Silja äger sin terminal och där pågår ännu förhandlingar om övertagande. När den nya terminalen står klar är det tänkt att Tallink Siljas terminal ska rivas och Åbo stad har andra planer för Viking Lines terminal, bland annat ska den användas som kontorsutrymmen. 

Under byggtiden ska rederierna använda sina nuvarande terminaler och fordon kör till och från färjorna på samma ställen som hittills. 
-Visst blir det kanske lite stökigt för de som kommer med bil under åren vi bygger om, men vi ska försöka få till så smidiga lösningar som möjligt, säger Kim Söderström. 

Förra sommaren hölls en arkitekttävling för terminalen och följande steg är att detaljplanen för hamnområdet ska ställas ut i juni. 
- Sen blir det en sedvanlig process och vi hoppas på att det inte lämnas in något besvär, men det kan man ju aldrig veta, säger Kim Söderström. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »