Publicerad: torsdag, 22 oktober, 2020 - 17:20Uppdaterad: torsdag, 22 oktober, 2020 - 17:22
  • Peter Wiklöf, vd Ålandsbanken. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.

ÅAB vd: "Nästan för bra för att vara sant"

En viktig orsak till att Ålandsbanken går mot sitt bästa resultat någonsin är att banken ännu inte drabbats av några kreditförluster att tala om.

I början av året lade man undan flera miljoner euro för att täcka de förluster som kan uppstå när kunderna inte längre kan betala tillbaka sina lån på grund av de tuffa tiderna, men hittills har dessa farhågor helt kommit på skam.

– Det är nästan lite för bra för att vara sant och att vi ska kunna gå igenom en hel cykel utan de här förlusterna vågar jag inte tro, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.

Peter Wiklöf varnar för att faran för kreditförluster inte är över än. Om den nuvarande krisen blir utdragen kan företagen och hushållen till sist få problem med att betala sina lån, vilket hotar slå mot banken.

– Det tråkiga med coronakrisen är att vi fortfarande bara är i början av den. Det blir allt mer tydligt att vi tidsmässigt inte ens kommit halvvägs, och det är därför vi internt pratar om att de åtgärder som vidtas nu ska vi nog leva med i nio till tolv månader framåt. Än så länge visar våra kunder ingen stress, men det är för tidigt att svara på om det ser likadant ut om tre, sex eller nio månader.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »