Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 februari, 2021 - 11:24Uppdaterad: torsdag, 18 februari, 2021 - 13:40
  • Pierre Dönnes. Foto: Felix Quarnström

96 procent har antikroppar länge

Den stora majoriteten av dem som haft covid-19 har fortfarande antikroppar i blodet nio månader senare, vilket innebär att risken för en återinfektion är så liten som fyra procent.

Det visar en svensk studie, där bland annat den ålandsbekante forskaren Pierre Dönnes och hans företag Scicross medverkat. Pierre Dönnes, doktor i bioinformatik, säger att vidare studier behövs, men att resultaten är hoppingivande och kan vara till hjälp när man utformar vaccinstrategier.
- Vi har alltså följt ett hundratal personer som hade bekräftad covid-19 ganska tidigt och vi kan nu se att 96 procent av dem har antikroppar i blodet, vilket i praktiken innebär att de inte kan bli sjuka igen. Resultaten verkar också visa på att de inte kan sprida sjukdomen vidare. De kan alltså inte vara asymptomatiska bärare av covid-19. Om vi kan styrka resultaten kan det ha betydelse i länder med mycket smitta, då man kan prioritera att vaccinera de som inte redan varit sjuka, eftersom de som haft den redan är skyddade, säger Pierre Dönnes.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »