Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 januari, 2022 - 22:00Uppdaterad: måndag, 3 januari, 2022 - 22:00

56 procent av smittan härrör från juldagsfestandet

Största delen av de covid-19-fall som kommit den senaste veckan är samhällssmitta. Och största delen av dem härstammar från juldagsfestandet.

Det berättade ÅHS hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen vid måndagens presskonferens med anledning av coronapandemin.

27 procent är kopplade till smittkedjor, både gamla smittkedjor och sådana som startat kring juldagsfestandet. Sju procent är kopplat till inresa från utlandet och en procent från resor från riket. 64 procent av alla fall handlar om samhällssmitta.
Alla de drygt 400 fall som rapporterats under den gångna veckan är inte inmatade i databasen som visar varifrån smittan kommer, men det finns tillräckligt för att se ett mönster enligt Jeanette Pajunen.

- Många smittkedjor som började i juldagens krogliv klassas som samhällssmitta. 56 procent av det totala antalet handlar om den typen av smitta, sa hon.

Man väntar att kopplingen till juldagens krogliv förväntas öka ju mer man hinner mata in i databasen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »