Emilia Josefsson, valansvarig, om de borttappade rösterna:
Publicerad: måndag, 15 april, 2019 - 15:04, uppdaterad: måndag, 15 april, 2019 - 15:07

56 Jomalaröster på villovägar

56 förhandsröster i Jomala lämnades in för sent och kunde inte räknas in i slutresultatet.

Kommunens valansvariga Emilia Josefsson säger att hon kontaktades av Åland Post på lördagen då man hittat en bunt med 56 förhandsröster hos Maxinge postombud. Då var det för sent att räkna in rösterna.

-Vi får enligt vallagen bara granska de röster som inkommit senast klockan 19 på fredagen före valet, säger Emilia Josefsson.

Jomala kommun har skickat en begäran till posten att reda ut vad som hänt. Åland Posts affärsområdeschef Eivor Granberg säger att misstaget begicks i sorteringen vid postterminalen. Försändelsen skulle ha skickats som vanlig post till kommunen, men skickades i stället som värdepost till Maxinge postombud och blev liggande där. Hon säger att man ska reda ut vad som hände och se över rutinerna. Emilia Josefsson vid Jomala kommun ser allvarligt på misstaget.

- Vi lever i ett demokratiskt samhälle där personer ska ha möjlighet att utnyttja sin rösträtt. Sen var det bara tur att det inte spelade någon roll för slutresultatet i det här valet, säger Emilia Josefsson.
 

Fler Nyheter

Stort oljeläckage vid Utö

Sjöbevakningen i Västra Finland fick imorse syn på ett stort oljeutsläpp cirka 25 sjömil sydväst om Utö, i närheten av fyren Finlands lejon.

"Jag har stora förhoppningar"

Viking Lines styrelseordförande Ben Lundqvist
Igår kväll kom beskedet att 17,1% av Viking Lines aktier förvärvades till det svenska bolaget Maelir AB, som gör bolaget till den enskilt största delägaren.

Jakob Johansson ser framemot att utveckla Viking Line

Den svenska fastighetsentreprenören Jakob Johansson intervjuas av Nelly Björkqvist:
Jakob Johansson är den svenska mannen som köpte Rafaelsfärens 1,8 miljoner Viking Line-aktier för över 33 miljoner euro.

Doldis bakom Viking-aktier

Den aktiepost på 17,1 procent, som tidigare ägts av Rafael-familjen är nu uppköpt av Jakob Johansson för 33,3 miljoner euro.

Hans Mattsson bygger polishuset

Det blir byggfirma Hans Mattsson Ab som bygger det nya polishuset på Strandgatan i Mariehamn.

Årets sommarlovsentreprenörer

Therese Ling från Ålands näringsliv och sommarlovsentreprenörerna
Nu har Ålands näringsliv presenterat årets sommarlovsentreprenörer. Det är sjunde året i rad som detta arrangeras och konceptet drivs inom europeiska regionala utvecklingsfonden för att utveckla framtidens företag.

Persson får kritik för styrelsepost i ÅAB

Göran Persson tänker sitta kvar i styrelsen för Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding, trots att han är vald som Swedbanks ny ordförande.

Upprustning vid Lerviks hamn

Under de senaste somrarna har grusplanen bakom strandbodarna vid Lerviks hamn använts till förvaring av båttrailers. Nu kommer grusplanen istället bli en långtidsparkering då man röjt upp platsen och meddelat trailerägarna att de behvöver avlägsna dem från området.

Flytande våtmark ska rena vatten

Ann Nerdergård och Stefan Hultenius
I Långsjön flyter sedan igår 16 kvadratmeter artificiell våtmark. Ålands vatten experimenterar med ett nytt sätt att både rena vattentäkten, främja biodiversiteten och försköna landskapet.