Emilia Josefsson, valansvarig, om de borttappade rösterna:
Publicerad: måndag, 15 april, 2019 - 15:04, uppdaterad: måndag, 15 april, 2019 - 15:07

56 Jomalaröster på villovägar

56 förhandsröster i Jomala lämnades in för sent och kunde inte räknas in i slutresultatet.

Kommunens valansvariga Emilia Josefsson säger att hon kontaktades av Åland Post på lördagen då man hittat en bunt med 56 förhandsröster hos Maxinge postombud. Då var det för sent att räkna in rösterna.

-Vi får enligt vallagen bara granska de röster som inkommit senast klockan 19 på fredagen före valet, säger Emilia Josefsson.

Jomala kommun har skickat en begäran till posten att reda ut vad som hänt. Åland Posts affärsområdeschef Eivor Granberg säger att misstaget begicks i sorteringen vid postterminalen. Försändelsen skulle ha skickats som vanlig post till kommunen, men skickades i stället som värdepost till Maxinge postombud och blev liggande där. Hon säger att man ska reda ut vad som hände och se över rutinerna. Emilia Josefsson vid Jomala kommun ser allvarligt på misstaget.

- Vi lever i ett demokratiskt samhälle där personer ska ha möjlighet att utnyttja sin rösträtt. Sen var det bara tur att det inte spelade någon roll för slutresultatet i det här valet, säger Emilia Josefsson.
 

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...