Emilia Josefsson, valansvarig, om de borttappade rösterna:
Publicerad: måndag, 15 april, 2019 - 15:04, uppdaterad: måndag, 15 april, 2019 - 15:07

56 Jomalaröster på villovägar

56 förhandsröster i Jomala lämnades in för sent och kunde inte räknas in i slutresultatet.

Kommunens valansvariga Emilia Josefsson säger att hon kontaktades av Åland Post på lördagen då man hittat en bunt med 56 förhandsröster hos Maxinge postombud. Då var det för sent att räkna in rösterna.

-Vi får enligt vallagen bara granska de röster som inkommit senast klockan 19 på fredagen före valet, säger Emilia Josefsson.

Jomala kommun har skickat en begäran till posten att reda ut vad som hänt. Åland Posts affärsområdeschef Eivor Granberg säger att misstaget begicks i sorteringen vid postterminalen. Försändelsen skulle ha skickats som vanlig post till kommunen, men skickades i stället som värdepost till Maxinge postombud och blev liggande där. Hon säger att man ska reda ut vad som hände och se över rutinerna. Emilia Josefsson vid Jomala kommun ser allvarligt på misstaget.

- Vi lever i ett demokratiskt samhälle där personer ska ha möjlighet att utnyttja sin rösträtt. Sen var det bara tur att det inte spelade någon roll för slutresultatet i det här valet, säger Emilia Josefsson.
 

Fler Nyheter

Oförändrad skatt i Brändö

Kommunfullmäktige i Brändö slog fast att inkomstskatten fortsättningsvis ska vara 16,75 procent.

Återhållsam ekonomisk politik de kommande fyra åren

Blivande lantrådet Veronica Thörnroos berättar om lördagens förhandlingar:
Blivande lantrådet Veronica Thörnroos avslöjar för Ålands Radio att vi från nästa landskapsregering de kommande fyra åren kan förvänta oss en restriktiv ekonomisk politik.

Lindrigare trafikolycka och en omhändertagen person

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En trafikolycka mellan en personbil och en moped inträffade i sjukhusrondellen natten mellan fredag och lördag.

Flera fall av misshandel natten till lördag

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Natten mellan fredag och lördag registrerades flera fall av misshandel, rapporterar polisen.

Oförändrad skatt i Lumparland

Inkomstskattesatsen blir oförändrad i Lumparland 2020, det beslöt kommunfullmäktige igår. Det betyder att Lumparland har kvar 19,50 procent i inkomstskatt.

Oförändrade skattesatser i Finström

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Inkomstskattesatsen i Finström blir oförändrad nästa år, det vill säga 18,5 procent.

Det höjda hemvårdsstödet har utvärderats

Social- och hälsovårdsminister Wille Valve:
Höjningen av det åländska hemvårdsstödet 2016 har lett till att fler föräldrar och framförallt fler pappor lyfter stödet. Höjningen har också inneburit ökade kostnader för kommunerna.

Villkorligt för kvinnan som bröt sig in på Röda korsgården

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En kvinna i 30-årsåldern döms till villkorligt fängelse för sammanlagt tolv olika brott som hon har begått under mars och april i år. Hon har brutit sig in på flera platser, bland annat på Röda korsgården där hon stal matleverantören Björntjänster Ab:s paketbil som hon sedan narkotikapåverkad körde iväg med.

Träd avverkas runt historisk väg

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Åtta träd ska fällas i Kungsgårdsallén i Kastelholm under november månad. Orsaken är att de är i så pass dåligt skick att de behöver fällas omgående, vilket framgick av en inventering i somras.