Publicerad: lördag, 5 januari, 2019 - 07:07Uppdaterad: lördag, 5 januari, 2019 - 09:01
  • Elläget på lördag morgon klockan 07.00. Bild från el.ax

5173 utan el på lördagsmorgonen

5173 av Ålands elandelslags kunder var ännu utan el vid sjutiden på lördagsmorgonen. Det betyder att servicenivån låg på 66,7 procent.

Så gott som alla i skärgården har fått tillbaka strömmen, och i går informerades om att de flesta kommuncentra också fått ström.

Ett fyrtiotal linjemontörer från bolag i Sverige och Finland förstärker elandelslaget i helgen, och fortsättningsvis prioriterar man det så kallade 10 kV-nätet som är stommen i elnätet. I går uppskattade elandelslaget att det här stomnätet kan vara klart i början av nästa vecka, men man poängterar att det är en högst osäker prognos. Lågspänningsnätet, det vill säga de sista ledningarna som går in till kundernas hus, kan enligt den osäkra prognosen ta två veckor och man prioriterar fast boende, infrastruktur och service.

Elandelslaget påpekar att deras karta på hemsidan el.ax visar fel gällande 10 kV-nätet. Kunder kan vara utan el trots att kartan visar att allt är okej, och elandelslaget skriver på sin hemsida att de då vet om att kunden är utan el. Den som felanmält via e-post och inte fått svar ska inte oroa sig, elandelslaget skriver att de tagit emot meddelandet även om de inte skickat något svar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »